Attentie! Attentie!
Laten we eerlijk zijn: wanneer is er voor het laatst een professionele tuigage-inspectie uitgevoerd? Zoals velen van ons weten, hangt vrijwel alles aan boord van een zeiljacht af van de tuigage. En toch krijgt die vaak niet de aandacht die zij verdient. Elk tuig is slechts zo sterk als zijn zwakste schakel en voor zeilers is een gebroken mast waarschijnlijk het ergste wat kan gebeuren. Toch wordt de tuigage vaak verwaarloosd wegens tijdsdruk en een gebrek aan technische kennis.
Zelfs de kleinste gebreken aan de tuigage, zoals een te kleine pen in de vorkterminal, versleten spanners voor verstaging, of een verbogen of ontbrekende splitpen, kunnen resulteren in een gebroken mast. Alleen al in de laatste drie jaar heeft Pantaenius in dit verband ongeveer 500 claims behandeld.
“Schade aan het profiel van de mast en het staand want, tot het verlies van alle zeilen en aanzienlijke schade aan het dek, de elektronica en de uitrusting, kan gemakkelijk tussen de 30.000 en 100.000 euro kosten voor een standaard jacht van 42 voet. Voor oudere boten kan dit een economisch totaalverlies betekenen,” zegt Axel zu Putlitz-Lürmann, hoofd van de afdeling schadeclaims bij Pantaenius in Hamburg.
De weg naar meer veiligheid aan boord is een regelmatig inspectie- en onderhoudsregime om defecten aan de tuigage te voorkomen. Natuurlijk is het mogelijk dat een beschadigd tuig jarenlang onopgemerkt blijft en geen probleem veroorzaakt, maar dat het op een gegeven moment toch misgaat. Uitzonderlijk sterke wind en hoge golven kunnen voldoende kracht creëren om een reeds beschadigd tuig over te belasten en wat niet voor mogelijk werd gehouden, gebeurt dan toch.
Sommige jachteigenaren laten de mast het hele jaar door omhoog staan. Een volledige inspectie van alle componenten is echter niet mogelijk bij een staand want, ongeacht of het jacht zich in het water of aan land bevindt. Het verdient daarom sterk de aanbeveling om het tuig regelmatig geheel uit elkaar te halen, de verbindingen van de stag los te maken en deze te controleren. Wij adviseren dit in de herfst te doen. Zelfs als u uw tuig normaal in die tijd van het jaar zou opbergen, is het zinvoller om het dan te doen in plaats van vlak voor het begin van het seizoen, omdat u dan meer tijd hebt om naar reserveonderdelen te informeren, ze te bestellen en ze te laten installeren.
Tip: Diverse mastfabrikanten, tuigers en zeilmakers bieden op hun websites checklists aan die kunnen worden gedownload. Het is de moeite waard deze regelmatig door te nemen en de status van uw tuigage bij te houden. Veranderingen zullen dan veel sneller kunnen worden opgespoord.
Als u tekenen van slijtage, corrosie of scheuren opmerkt, dient u een deskundige te raadplegen. In ieder geval is het zinvol om regelmatig een tuigage-inspectie te laten uitvoeren door een vertrouwd tuigagebedrijf. Met hun geoefend oog zijn zij in staat potentiële gebreken of defecten in een vroeg stadium op te sporen. Veel servicebedrijven bieden uitgebreide tuigage-inspecties aan – dit is een verstandige investering die regelmatig moet worden gedaan!
Hoe vaak een professionele inspectie moet worden uitgevoerd, hangt af van de mate van spanning waaraan het tuig wordt blootgesteld. Een jacht dat in een regatta heeft gevaren of een toerjacht dat voor lange tochten wordt gebruikt, moet vaker worden gecontroleerd dan een boot waarmee slechts een paar dagen of uren wordt gevaren.
Tip: Kijk over de schouder van de tuiger mee! Wij raden u ten zeerste aan om aanwezig te zijn bij een tuigagecontrole om de verbindingen op de mast te leren kennen en oog te ontwikkelen voor mogelijke problemen.
VOLLEDIGE VERVANGING VAN VERSTAGING
Het tuig staat het hele seizoen bloot aan enorme spanningen als gevolg van zout water, UV-licht en deining. Het is duidelijk dat zelfs het sterkste materiaal op een gegeven moment zijn natuurlijke halveringstijd bereikt. Veel fabrikanten bevelen aan het staand want om de tien tot vijftien jaar of na 20.000 tot 25.000 zeemijlen te vervangen.
Wist u dat het staand want, het beslag en de terminals ook worden blootgesteld aan verschillende veranderingen qua belasting terwijl u in de haven ligt? Vraag uw tuiger of de stag, het want of de spanners aan vervanging toe zijn wegens slijtage of veroudering.