In het labyrint van eilanden: per boot door Kroatië
Weet u hoeveel eilanden er voor de kust van Kroatië liggen? Het antwoord is ongelooflijk: 1244! Voor de kustlijn van Kroatië liggen hele kleine steenhoopjes, piepkleine visserseilandjes en bekende namen als Hvar, Korčula, Krk en Cres, wat een totaal oplevert van 3330 zeemijlen die verkend kunnen worden. Wie op zoek is naar dat juiste stukje kust voor zijn vakantie of om er aan te leggen, zal al gauw overweldigd worden. Maar gelukkig zijn er verschillende stukken van de kustlijn die elk hun eigen naam en hun eigen kenmerken hebben, waardoor de keuze gemakkelijker wordt.
Schilderachtige oude stad en haven van Hvar, zuidelijk Dalmanië
In het uiterste noorden ligt Istrië. In tegenstelling tot andere streken in Kroatië liggen er voor de kust van Istrië geen eilanden in de azuurblauwe zee, met uitzondering van de Brijuni-eilanden. En toch is deze hoek van het land absoluut een droom! Langs de oevers liggen oude kuststadjes, en de invloed van de Italiaanse cultuur en keuken geven het ware gevoel van de "dolce vita".
De meeste mensen verwachten dat er bij een cruise in Kroatië van eiland naar eiland wordt gevaren. Dit is dan ook precies de gang van zaken in de andere drie gebieden verder naar het zuiden. De eilandengroep Kvarner bestaat uit zowel grote eilanden met levendige stadjes, als kleine eilandjes met rustige vissersplaatsjes en afgelegen baaien.
De Noord-Dalmatische eilanden daarentegen vormen het meest beschermde gebied tegen de open Adriatische Zee, en zijn dus ideaal voor beginners. Hier vindt u rustige en verlaten eilanden (waaronder het bekende Nationaal Park Kornati), maar op het vasteland bevinden zich en talrijke andere toeristische kustplaatsen, waar volop bedrijvigheid heerst. In Midden- en Zuid-Dalmatië bevinden zich de grote en misschien wel mooiste kust- en eilandcentra van het land. Op het vasteland vindt u Trogir, Split en Dubrovnik, en op de eilanden de steden Korčula en Hvar, waarvan de laatste vaak het "St. Tropez van Kroatië" wordt genoemd.
OP WEG: DE UITDAGING
Kroatië wordt keer op keer genoemd als de ideale bestemming voor beginners en gezinnen. Wat is daarvan de reden? Om te beginnen is er geen enkel ander gebied in de Middellandse Zee dat binnen zo'n korte afstand zoveel mogelijkheden biedt om aan te leggen. Binnen enkele zeemijlen vindt u bijna overal wel een ankerplaats, een aanlegplaats, een stadshaven of een jachthaven. Zo wordt het kinderspel om uw dag en uw reis uit te stippelen.
Ook de bijna ononderbroken aaneenschakeling van eilanden voor het vasteland, een natuurlijke beschermwal tegen de open Adriatische Zee en dus tegen de deining, is een argument voor de categorie "beginnersgebied". Niemand hoeft hier bang te zijn om door metershoge golven vlak achter de havenpier te moeten ploeteren. Daarom is dit gebied ook een eersteklas bestemming voor motorbootvaarders, omdat zij altijd worden beschut door een eiland, zelfs als er wat meer wind staat.
Rovinj in het ochtendlicht, Istrië
Over wind gesproken: in de zomermaanden is de windkracht, die wordt veroorzaakt door plaatselijke thermische invloeden, zelden hoger dan 2 of 3, wat dus ook ideaal is voor beginners. Maar het is wel opletten geblazen, want in Kroatië waait ook een van de hevigste winden van het hele Middellandse-Zeegebied, namelijk de bora die vanuit de bergen op de zee neerstrijkt. Als deze opsteekt, moet er echt even gestopt worden met varen. Maar net als bij de jugo die uit het zuiden komt (in andere mediterrane streken bekend onder de naam sirocco), vormt de krachtige wind in Kroatië meestal alleen in het laagseizoen een probleem.
En de navigatie zelf? Tja, de vele eilanden en eilandjes, de ontelbare kapen en de nauwe doorgangen bezorgen de schipper ook hier het nodige werk. Maar naar verhouding zijn er aan de kust betrekkelijk weinig rotsen en ondiepe gedeeltes te vinden, en de navigatie, die vaak heel dicht bij de kust plaatsvindt, is met behulp van een plotter en een zeekaart ongetwijfeld meer een genoegen dan een uitdaging.
AANLEGGEN: HAVENS & ANKERPLAATSEN
Zoals gezegd, in geen enkel ander gebied rond de Middellandse Zee (waarschijnlijk zelfs in de wereld!) is er zo'n grote verscheidenheid aan aanlegplaatsen te vinden als in Kroatië, en ook nergens anders vindt u er zo veel. Laten we allereerst de ankerplaatsen in ogenschouw nemen. In tegenstelling tot de vooroordelen zijn er in Kroatië nog ontelbare mogelijkheden om vrij en dus gratis voor anker te gaan, vaak in prachtige afgelegen baaien. Het is echter ook waar dat er in veel baaien boeienvelden zijn waarvoor een vergoeding in rekening wordt gebracht. Dat is vervelend voor wie geen plekje kan vinden om vrij voor anker te gaan, maar een cadeautje voor alle beginners en liefhebbers (en ongetwijfeld ook voor de zeebodem). Makkelijker en veiliger kan de droom van een stressvrije nacht op een ankerplaats en onder een sterrenhemel niet worden waargemaakt.
Ligplaatsen in de havenstad Osor, eiland Cres
Verder zijn er de konoba-baaien, een van de mooiste uitvindingen voor jachtrecreanten. De ingrediënten: een afgelegen natuurbaai, een restaurantterras met een huis waar de uitbatende familie woont, en een schilderachtig steigertje. De deal is heel simpel: aanleggen is gratis en ´s avonds kan er worden gegeten. Deze opzet, die midden in het Nationaal Park Kornati in Noord-Dalmatië ligt, is gewoonweg prachtig!
PLANNING: DE CRUISEMOGELIJKHEDEN
Wie een vakantie in Kroatië plant, moet een keuze maken. Alle vier de regio's Istrië, Kvarner Bay, Noord-Dalmatië en Midden- en Zuid-Dalmatië vormen een waar vakantieparadijs voor een verblijf van een aantal weken. Wat zo ideaal is bij al deze eilanden (behalve Istrië) is dat er tijdens een zigzaggende rondreis elke dag iets nieuws te ontdekken valt, waarbij men toch nooit veel verder komt dan één of twee dagen reizen vanaf de haven van vertrek. Er hoeft geen heen- en terugreis te worden gepland, waarbij voortdurend de weersomstandigheden in de gaten moeten worden gehouden, dus ideaal voor nieuwkomers, liefhebbers en gezinnen.
Een van de baaien van Konoba in het Nationaal Park Kornati
Alleen voor de cruise in Istrië is een klassiek vaarplan nodig, maar dat is goed te doen. Als u in één week tijdens de heen- en terugreis ongeveer 120 zeemijlen heeft afgelegd, heeft u al een flink deel van de topbestemmingen van dit schiereiland ontdekt. Ook andere hoogtepunten liggen binnen handbereik. Een stop in het pittoreske Piran in Slovenië, een stedentrip naar het nabijgelegen Triëst in Italië en natuurlijk het absolute hoogtepunt van de noordelijke Adriatische Zee, namelijk de oversteek naar de lagune van Venetië, nauwelijks 50 zeemijlen verderop.
Als u tussen het Kroatische vasteland en de eilanden reist, heeft u verder geen hoogtepunten meer nodig. De overvloed aan bestemmingen is ruim voldoende voor twee mensenlevens. Bovendien heeft de 60 zeemijlen verder gelegen Italiaanse Adriatische kust, met uitzondering van de Tremiti-eilanden en het Nationaal Park Gargano op de uitloper van de laars, nauwelijks iets te bieden. In plaats daarvan kunt u beter helemaal naar het zuiden van Kroatië varen, naar de parel van de Adriatische Zee: Dubrovnik. En wat onthult een blik op de zeekaart ons hier? Nog geen 20 zeemijlen verder meldt zich al de volgende prachtige bestemming: Montenegro. Maar dat is een ander verhaal.
OM TE WETEN: EEN TIP VAN DE KAPITEIN
Grensovergangen: ondanks het feit dat Kroatië lid is van de EU, moet u bij het overschrijden van een landsgrens nog steeds in een grenshaven in- en uitklaren.
Geld: in Kroatië is de euro nog niet ingevoerd, dus wordt er nog steeds betaald met de plaatselijke munteenheid, de Kuna.
Aankomst: de grootste charterluchthaven van het land is Split, en er worden extra vluchten aangeboden naar Rijeka, Zadar en Dubrovnik.
Boeienvelden: voor het aanleggen op ankerplaatsen worden vaak verschillende prijzen in rekening gebracht. Dit is officieel toegestaan, omdat de concessietarieven niet uniform zijn.
Nationaal Park Kornati: voor dit populaire vaargebied met zijn 89 kleine eilandjes is een vergunning vereist. Deze is gemakkelijk online te bestellen en kost ongeveer € 80 per dag (voor boten van 11 tot 18 meter).
Registreren: alle boten met een motorvermogen van meer dan 5KW en een lengte van meer dan 2,50 meter moeten tegen betaling bij het havenkantoor of online worden geregistreerd.
Charter: afgezien van het vereiste rijbewijs is het in Kroatië ook verplicht dat één van de bemanningsleden een radiolicentie heeft.